Przy zdiagnozowanym PCOs zaleca się:
- Wprowadzić produkty o jak najmniejszym stopniu przetworzenia (świeże, mrożone albo suszone).
- Codziennie w Twoim menu powinny znajdować się: owoce, warzywa, nasiona strączkowe, produkty pełnoziarniste, ryby, chude mięso, orzechy i nasiona. Dzienna podaż błonnika powinna wynosić około 30 g.
- Podaż błonnika powinno się zwiększać stopniowo, aby uniknąć nieprzyjemnych objawów jelitowych.
- Najbardziej zalecane warzywa to: brokuły, sałata, seler, kapusta, ogórek, pietruszkę, rzepę, szpinak, rzodkiew.
- W jadłospisie powinny znajdować się nasiona strączkowe, takie jak: fasola czerwona, soja, ciecierzyca.
- Owoce, jakie powinno się jeść to: truskawki, maliny, grejpfruty, jabłka, wiśnie, brzoskwinie i śliwki.
- Produkty te powinny pojawiać się jako przekąski, w sałatkach, z chlebem. Powinno się ograniczyć spożycie węglowodanów.
- Trawienie i wchłanianie węglowodanów złożonych trwa dłużej niż cukrów prostych.
- Zamiast jeść produkty z białej mąki, wybierajmy te z pełnego przemiału (ryż brązowy, makarony, pieczywo).
- Ograniczyć spożycie soli do ok. 2,5 g na dzień.
- Zamiast soli lepiej używać soku z cytryny, musztardy, octu, ziół i przypraw.
- Produkty takie jak wędzone mięso, solone orzechy, konserwowane warzywa i mięso konserwowane powinno się całkowicie wyeliminować z diety.
- Wskazane są orzechy, bogate w jedno i wielonansycone kwasy tłuszczowe, czyli: migdały, nasiona dyni i słonecznika.
- Przynajmniej 2-3 razy w tygodniu spożywajmy ryby. Wybierajmy tuńczyka, łososia, śledzia, sardynki, pstrąga.
- Zalecane takie techniki kulinarne, jak: pieczenie, grillowanie, gotowanie, gotowanie na parze, gotowanie w mikrofalówce. Spożywajmy produkty bogate w białko w każdym posiłku.
- Białko działa stabilizująco na cukier uwalniany z węglowodanów do krwi.
- Wybierajmy: chude mięso, ryby, nabiał, nasiona strączkowe, orzechy i nasiona.
Najlepszym rozwiązaniem jest odwiedzenie dietetyka, który przeanalizuje naszą dietę. i dobierze ją indywidualnie !
Dzięki za ten wpis. Właśnie zaczynam walkę!
OdpowiedzUsuń