Na rynku jest wiele rodzajów soków. Bardzo często są to soki, które swoimi zaletami nie ustępują tym wyciskanym własnoręcznie w domu.
Powinniśmy pamiętać, aby przy zakupie soku wybierać te najbardziej wartościowe:
- SOKI JEDNODNIOWE - są wyciśnięte ze świeżych warzyw lub owoców. Niesłodzone, niebarwione, naturalnie mętne, niekonserwowane. Nie są pasteryzowane, dzięki czemu zachowują wiele cennych składników. Powinny być przechowywane w lodówce i wypite w ciągu 24 godzin - stąd też nazwa jednodniowe. Ich wadę stanowi wysoka cena - soczki takie są dostępne w cenie od 2 zł do 5 zł za małą buteleczkę 250ml.
- SOKI TRZYMIESIĘCZNE - otrzymywane są ze świeżych owoców. Dzięki pasteryzacji mogą zachowywać większość walorów wyciskanych soków. Przechowujemy je w lodówce.
Zgodnie z informacjami WHO:
Rocznie pije się dziś w Polsce 25 litrów soku na osobę. W ostatnich dwóch latach świadomość tego, co zdrowe, poprawiła się na tyle, że spożycie wzrosło o 13 proc. i przekroczyło już średnią europejską (choć daleko nam jeszcze do liderów, takich jak Niemcy, gdzie wynosi ponad 40 l). Najczęściej wybierane przez Polaków smaki to pomarańczowy oraz jabłkowy, a następnie grapefruitowy, wieloowocowy, z czarnej porzeczki i pomidorowy.
Poprawiła się także jakość soków. Obecnie wymagania Unii Europejskiej spełnia ok. 85 proc. produktów, a zastrzeżenia dotyczą głównie złego przechowywania lub sprzedaży po terminie ważności, a nie samej jakości. Nad tą zresztą czuwa Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) i powołany przez nią Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK).
Poprawiła się także jakość soków. Obecnie wymagania Unii Europejskiej spełnia ok. 85 proc. produktów, a zastrzeżenia dotyczą głównie złego przechowywania lub sprzedaży po terminie ważności, a nie samej jakości. Nad tą zresztą czuwa Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) i powołany przez nią Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK).
Najkorzystniej na nasze zdrowie i urodę wpływają:
- sok pomarańczowy - zawiera witaminę PP, dzięki której reguluje się poziom cukru we krwi. Zawiera też bardzo dużo witaminy C.
- soki marchwiowe i marchwiowo-owocowe - bogate w beta-karoten, który jest przetwarzany w witaminę A, odpowiedzialną za rozwój organizmu oraz funkcjonowanie skóry.
- nektar bananowy - zawiera kwas foliowy, niezbędny kobietom w ciąży oraz tym, które starają się o dziecko.
- sok pomidorowy - bogactwo potasu. Wspomaga leczenie nadciśnienia.
- soki z owoców cytrusowych - chronią przed infekcjami, ułatwiają trawienie i pomagają usunąć toksyny z organizmu.
Ja zakochałam się w sokach. Codziennie wypijam szklankę soku marchwiowego jednodniowego. Niekiedy dokładam też inne soki. Odkąd spróbowałam - popadłam w uzależnienie :)
Na szczęście to "zdrowe" uzależnienie :)
OdpowiedzUsuń_________________________
mizernezmiany.blogspot.com