Dzisiejszy dzień spędziliśmy z mężem leniwie,
nadrabiając zaległości w czytaniu książek. Mąż postanowił również uporządkować
garaż, jako iż zalegają tam sterty rzeczy nikomu już niepotrzebnych. W tym
rozleniwieniu kompletnie zagubiłam pomysł na obiad!
Postanowiłam przyrządzić coś lekkiego i szybkiego.
Wybór padł na leczo z cukinii.
LECZO Z CUKINIĄ
Składniki
na leczo:
·
dwie spore cukinie
·
trzy średnie papryki różnego koloru
·
dwie cebule
·
dwie puszki całych pomidorów w sosie
własnym (można użyć również ok. 6-8 świeżych pomidorów)
·
pętko średniej wielkości kiełbasy
·
łyżka oliwy z oliwek
·
sól, pieprz, ostra i słodka papryka w
proszku, zioła prowansalskie
Jestem zwolenniczką atrakcyjnych wizualnie potraw.
Jednakże oprócz wyglądu liczy się również wyrazisty smak i konsystencja potraw.
Dlatego w moim leczo cukinia, papryka i inne warzywa są chrupiące i zarazem
miękkie. Wszystkie składniki staram się kroić na niezbyt małe kawałki i dodawać
do garnka w odpowiednim momencie. Dzięki temu w gotowym leczo wszystkie warzywa
są „w sam raz”.
Przygotowanie
leczo:
- W dużym garnku rozgrzewam łyżkę oliwy z oliwek i smażę na nim pokrojoną w paski cebulę.
- Kiedy cebula lekko się zeszkli dodaję kiełbasę pokrojoną w talarki.
- Po ok. dwóch minutach dodaję do garnka pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę.
- Wszystkie te składniki podsmażam na dość mocnym ogniu cały czas mieszając.
- Następnie do garnka dodaję dwie puszki pomidorów, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.
- Kiedy całość zacznie się gotować dodaję pokrojoną w miej więcej jednocentymetrową kostkę cukinię, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.
W trakcie gotowania trzeba pamiętać o zachowaniu
odpowiedniej konsystencji leczo, które nie jest zupą, tylko daniem zawierającym
warzywa w sosie.
Nie denerwuj się nawet jeżeli sos nie przykrywa
całej zawartości garnka.
Leczo zazwyczaj podaję z ryżem.
Również dzisiaj robiłam leczo. Z dodatkiem dyni. Pycha, sezonowe, kolorowe.
OdpowiedzUsuńNajlepsze danie o tej porze roku :)
UsuńUwielbiam leczo! Nie dość, że jest przepyszne, to jeszcze jakie zdrowe :)
OdpowiedzUsuń