Want it? Work for it

Want it? Work for it

czwartek, 15 sierpnia 2013

Pomysł na: Leczo z cukinią

Dzisiejszy dzień spędziliśmy z mężem leniwie, nadrabiając zaległości w czytaniu książek. Mąż postanowił również uporządkować garaż, jako iż zalegają tam sterty rzeczy nikomu już niepotrzebnych. W tym rozleniwieniu kompletnie zagubiłam pomysł na obiad!
Postanowiłam przyrządzić coś lekkiego i szybkiego. Wybór padł na leczo z cukinii.


LECZO Z CUKINIĄ



Składniki na leczo:
·         dwie spore cukinie
·         trzy średnie papryki różnego koloru
·         dwie cebule
·         dwie puszki całych pomidorów w sosie własnym (można użyć również ok. 6-8 świeżych pomidorów)
·         pętko średniej wielkości kiełbasy
·         łyżka oliwy z oliwek
·         sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie

Jestem zwolenniczką atrakcyjnych wizualnie potraw. Jednakże oprócz wyglądu liczy się również wyrazisty smak i konsystencja potraw. Dlatego w moim leczo cukinia, papryka i inne warzywa są chrupiące i zarazem miękkie. Wszystkie składniki staram się kroić na niezbyt małe kawałki i dodawać do garnka w odpowiednim momencie. Dzięki temu w gotowym leczo wszystkie warzywa są „w sam raz”.

Przygotowanie leczo:
  1. W dużym garnku rozgrzewam łyżkę oliwy z oliwek i smażę na nim pokrojoną w paski cebulę.
  2. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodaję kiełbasę pokrojoną w talarki.
  3. Po ok. dwóch minutach dodaję do garnka pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę.
  4. Wszystkie te składniki podsmażam na dość mocnym ogniu cały czas mieszając.
  5. Następnie do garnka dodaję dwie puszki pomidorów, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.
  6. Kiedy całość zacznie się gotować dodaję pokrojoną w miej więcej jednocentymetrową kostkę cukinię, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.

W trakcie gotowania trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej konsystencji leczo, które nie jest zupą, tylko daniem zawierającym warzywa w sosie.
Nie denerwuj się nawet jeżeli sos nie przykrywa całej zawartości garnka.
Leczo zazwyczaj podaję z ryżem.


3 komentarze:

  1. Również dzisiaj robiłam leczo. Z dodatkiem dyni. Pycha, sezonowe, kolorowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leczo! Nie dość, że jest przepyszne, to jeszcze jakie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń